Klimaregnskab | Et simpelt regnestykke

Klimaregnskab

Vores pilotkunder har efterhånden arbejdet med klimaregnskabet et stykke tid, så det er på sin vis ikke længere en "ny" løsning. Vi tror dog, at flere af vores kunder kan få gavn af løsningen, så nu vil vi udbrede kendskabet til modulet.

Det er i dag de færreste virksomheder, som kender råvarernes CO2-aftryk (CO2-ækvivalent; CO2e) eller aftrykket af deres produktionsapparater. Samtidig er det et ret komplekst regnestykke at gøre færdigvarernes præcise CO2e op - så komplekst, at det måske kan skræmme en del fra overhovedet at gå i gang. Vi har forsøgt at gøre regnestykket enklere. På den lange bane vil vi udvide modulet med flere funktioner, men i første omgang er der tale om et relativt simpelt regnestykke, der kan bruges til at beregne en produktions CO2-emission.

De forskellige kilder til regnestykket indeles i 3 scopes.


Scope Kildetype Eksempler
1 Direkte emission Forbrænding af benzin til firmabiler
Dieselgeneratorer
2 Inddirekte emission fra el m.m. Maskiners strømforbrug
Opvarmning af bygninger
El-drevne biler
3 Anden inddirekte emission Råvarer
Forretningsrejser med fly

Med estimater fra Erhvervsstyrelsens tabel for CO2-emission, kan I indtaste data for jeres råvarers CO2e - pr. kg, liter, meter, kubikmeter, m.m. - i Tracelink. Forbrug af ét kg aluminium giver f.eks. et ca. dobbelt så stort aftryk, som et forbrug af ét kg stål, mens ét kg kobber giver tre gange så stort et aftryk.

Udsnit fra Erhvervsstyrelsens tabel for CO2-emission

Når dataene er tastet ind på råvarerne i Tracelink, kan I ved hjælp af produktionens stykliste og rute, beregne færdigvarens pris og CO2e. Kostprisen på en færdigvare i Tracelink vil dermed fremadrettet bestå af et beløb på X kr. og et klimaaftryk på Y CO2e. Det ser nogenlunde sådan her ud:

Klima modul eksempel

Det er jo ikke raketvidenskab, og vi har heller ikke udviklet den dybe tallerken.. Vi har til gengæld forsøgt at gøre regnskabet så simpelt som muligt. Det kræver imidlertid stadig disciplin at indtaste data, og lige nu beregner vi ud fra estimater, hvorfor det også er estimater, vi ender ud med. Om ikke andet er det en god start mod at gøre klimaregnskabet op. Vi arbejder fortsat på - i løbet af 2025 - at kunne indlæse værdier automatisk, fra grossister og andre kilder, men mere om det på et senere tidspunkt.

November 2024